Voor wie ik zoek en vertel

Als eigen reflectie

Voor ontwerpers is empathie de heilige graal. Niet voor niets is het de eerste stap in alle stappenplannen die je over design langs ziet komen. Toen ik het ux-vak inrolde, sloot dit perfect bij me aan. Werken met je gevoel, vanuit je intuitie en empathie als de tool der tools inzetten: yes, please.

Als onderzoeker bij de overheid zie ik vaak als een van de eerste wanneer de verbinding tussen mensen en de overheid stuk is. Ik zit naast ze wanneer ze de website niet kunnen gebruiken tijdens een test. Ik hoor alle verhalen uit de eerste hand. Ik dacht altijd dat als iedereen maar empathisch was, dan komt het wel goed. Dan worden wel de goede beslissingen genomen. Maar zo werkt empathie niet. Mijn onderzoek en mijn blog hebben impact heel dicht bij huis: mijn eigen aannames zijn aan het wankelen. Wat moet ik met mijn eigen empathie? Hoe kan ik integer verhalen maken en vertellen? Welke rol moet ik zelf spelen in de digitale verbinding tussen overheid en burgers?

Voor de mensen

De overheid moet er voor de burger zijn, maar massa’s burgers vallen buiten de boot. DUO is regelmatig in het nieuws met lange wachttijden en een verkeerde schuldenaanpak, en we zijn niet de enige. De overheid slaat enorm vaak ict-flaters en de mensen in Nederland zijn de dupe.

Hoe willen mensen in Nederland verbonden zijn met de overheid? Waar moet de digitale overheid aan voldoen om die verwachtingen waar te maken? De overheid is van ons allemaal, wij betalen het en wij willen het gebruiken. Mijn zoektocht is voor ons allemaal zodat we ons allemaal begrepen en recht gedaan voelen door de overheid.

Ik werk bij de overheid. Hoe wil je met me verbonden zijn? En wie mag de touwtjes in handen?

Voor mijn collega-ambtenaren

Hoe moet je zijn en wat moet je kunnen als ambtenaar om aan de verwachting van de burgers te voldoen? Hoe maak je beslissingen en welke vaardigheden zet je in? Het digitaliseren van overheidsdiensten betekent dat overheidsorganisaties ook veranderen. Dat is spannend. Het biedt nieuwe kansen, maar kan ook heel bedreigend zijn. Tegelijkertijd is het belangrijk dat we het erover hebben, want hoe zorgen we ervoor dat de systemen die we maken niet baseren op onze eigen aannames en vooroordelen.

Mijn onderzoek vertelt de verhalen van ambtenaren die aan de digitale overheid werken. Samen vertellen ze ook het verhaal van de organisatie. Dat verhaal gaat over leiderschap, manier van werken, organisatiecultuur en je best doen. Bij het onderzoek betrek ik iedereen: van schaal 7 tot 16. Dit onderzoek is zeker ook voor hen, en voor alle anderen die aan de digitale overheid bouwen.

Hoe ben jij verbonden met studenten? Mijn collega Ineke, product owner van duo.nl vertelt.