Categories
Promoklip

Recap 2024

Inmiddels mijn jaarlijkse traditie: een terugblikblog, phd-editie. Lees ook die uit 2023 of het voorbereidingsjaar 2022.

Wil je elke maand een update in je mailbox over mijn onderzoek? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief.

Januari

Het jaar begon met een vliegende start. Ik schreef een eerste draft van een artikel over een nieuw conceptueel framework voor design bij de overheid. Een groot deel van het theoretisch onderzoek dat ik in 2023 deed en de ideeën die ik had, kregen een plek. Een mooi fundament voor de rest van het onderzoek. Ik schreef deze blogs erover:

Bureau met paperassen
Schrijven, schrijven, schrijven

In december hoorde ik onverwachts dat ik in januari al kon beginnen bij het CJIB. Die wilde de PhD verder faciliteren en ik kon daar mogelijk ook mijn praktijkcasus doen. Er waren veel redenen waarom dit veel te snel ging, maar een kans moet je ook niet laten glippen. Uiteindelijk begon ik in februari zodat ik de hele maand januari nog ongestoord kon schrijven.

Voorjaar

Tot aan de zomer nam ik de tijd om de organisatie te leren kennen en het werk te observeren. Daarnaast volgde ik een aantal cursussen om te leren hoe ik dit praktijkdeel kon aanpakken. Al snel zat ik middenin een enorme bak interessante data. Er gebeurden zoveel leuke en coole dingen bij het CJIB. Samen met mijn begeleidingsteam vanuit de universiteit besloot ik: ja, dit is een super toffe casus, hier ga ik m’n praktijkonderzoek doen. In het najaar besloten we zelfs dat ‘schuld innen’ de hele kapstok wordt van de promotie. Een eventuele vervolgcasus gaat dan ook over dit onderwerp bijvoorbeeld vanuit het perspectief van een andere organisatie.

Ik schreef deze blogs:

Ik nam in deze periode ook de tijd om mijn conceptueel framework verder aan te scherpen en de draft van januari te herschrijven na feedback (zo gaat dat). Ik bleef veel lezen en verfijnde mijn onderzoeksvragen.

In april overleed plotseling een goede vriendin van me. Deadlines die toen speelden, liet ik voor wat ze waren. Een groot deel van het onderzoek ging toen op ratio en discipline. Het was daarentegen superfijn om bij het CJIB steeds meer een vaste basis te krijgen en bij een leuk team te horen.

Zomer

Vanaf het begin schreef ik in een dagboek bijna alles op wat ik tegenkwam bij het CJIB. Samen met een collectie interviews had ik inmiddels erg veel data en nam ik in de zomer een data-verzamel-stop. Moedig deed ik een eerste poging om alles te structureren en te analyseren. Dat was taai werk en vroeg veel discipline en doorzettingsvermogen. Mijn zomervakantie schoot er bij in maar ik vond een ritme van ’s ochtends data-analyse, een goede lunch- en hardloopbreak en ’s middags weer verder met data coderen.

De data-analyse aanpak lees je in de blog: Hoe je begrijpt wat je ziet als je onderzoekt.

Najaar

De zomer doorbuffelen zorgde er wel voor dat ik in september met het team de eerste inzichten kon bespreken. Samen keken we hoe we deze inzichten konden inzetten in het programma. Ik gaf een paar presentaties extern die me hielpen om mijn gedachten scherp te krijgen.

Bijvoorbeeld bij een evenement van PONT samen met Kustaw Bessems waar ik deze blog over schreef: Over ontwerpen in/van het openbaar bestuur. De presentatie staat op Youtube:

In de laatste weken van het jaar ging ik dan toch eindelijk op vakantie en werkte ik bij het CJIB met het team samen om een aantal principes en activiteiten van mensgericht ontwerpen concreet toe te passen. Deze sessies voegde ik toe aan mijn datacollectie voor een potentiële tweede wetenschappelijke publicatie over de casus.

Op mijn blog begon ik met een serie hierover, die in 2025 verder gaat.

Met het team aan de slag

December

Het jaar eindigde wat in de mineur. De eerste dag na mijn vakantie zat er een afwijzing in de mail. In de zomer had ik voor het eerst een onderzoeksvoorstel naar een wetenschappelijk tijdschrift gestuurd. De kans was klein dat het geaccepteerd werd, maar toch, een afwijzing zonder boe of ba is nooit leuk.

In dezelfde week ontdekte ik dat ik een deel van mijn data-analyse anders, en dus deels opnieuw, moet doen. “Dat hoort erbij en is helemaal normaal,” verzekerden mijn begeleiders mij maar toch rende ik een uur later zielig in de regen met mijn zieltje onder de arm.

Je weet van te voren dat een promotie-onderzoek zwaar is. Iedereen zegt het tegen je. En ergens moet je het misschien ook niet helemaal weten van te voren, want begin je er anders wel aan? Tijdens het bergklauteren op vakantie hoorde ik van mijn GPS dat het pad zich 90m links van me bevond en ik dacht alleen maar “&*#&$ welke links dan?” Ik deed een uur over 1km maar toen was het uitzicht wel prachtig, zie de foto aan het begin van deze blog. Ik hou me maar voor dat het met een PhD net zo is.

Goed, we zijn over de helft met het promotie-onderzoek. Hopelijk is het pad in 2025 wat beter te zien en minder steil. En, goed voornemen, ga ik wat vaker met een snackje van het uitzicht genieten.

Snackje op vakantie