Vanuit mijn ontwerpvraag kun je alle kanten op. Na 4 blaadjes volpennen, merkte ik dat ze allemaal terug te leiden zijn naar 4 onderwerpen die ook in de ontwerpvraag zelf staan en onderling invloed hebben op elkaar. 

Daar heb ik nu mijn hoofdtrails van gemaakt:

  • de digitale overheid
  • begripvol of empathie
  • verbinding of relatie
  • ik, de burger (de rol van)

Ik ben bevooroordeeld. Bij elke trail kwam ik uit op dezelfde hypothese. ‘Maar wat als we de burger meer zeggenschap geven?’ zou dat de sleutel tot het antwoord op de vraag kunnen zijn? Hoe geef je de designrol aan de burger? En wat levert dat op?

Met die vraag wil ik mijn design research starten. Mijn eerste case: studieschuld en je toekomst. De rol van de digitale overheid is in deze: de Dienst Uitvoering Onderwijs, mijn thuisbasis. De rol van de burger als ontwerper: 10 studenten CMD van de Hanzehogeschool, ieder met hun eigen (kleine of grote) studieschuld en toekomstplannen.

Eerste mapping van mijn trails

 

Ik ben benieuwd naar je reactie...

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Hanneke Briër
Gast
Hanneke Briër

Ha Maike, Je bent duidelijk gewend vragen te stellen, dat doe je dan ook prima. Waar je nog iets te winnen hebt, is in het stellen van verschillende type vragen. Nu lijken veel van je vragen de start van verdiepend onderzoek te zijn, en wat minder van ontwerpend onderzoek. Misschien zie ik dat verkeerd? Het is zeker handig om binnen je mapping aan te geven hoe je bepaalde vragen denkt op te kunnen lossen, met welk type onderzoek. En wat is je startpunt? Door daar een uitspraak over te doen kun je beter voorspellen wat je nu en in de… Lees verder »

Hanneke Briër
Gast
Hanneke Briër

Ha Maike, Voor verdiepend onderzoek duik je bronnen in: je leest boeken, kijkt documentaires, gaat in gesprek met experts. Daarmee krijg je over het algemeen heel brede kennis over onderwerpen, kennis die je kunt gebruiken om je ontwerpend onderzoek te sturen, af te bakenen of analyseren. In ontwerpend onderzoek ga je aan de hand van tools of prototypen opzoek naar antwoorden op je vragen. Daarbij ben je vaak specifieker en persoonlijker in je afbakening. Voorbeeld: alumnus Pierke Hulshof verdiepte zich via experts Peter Wohlleben en Frans de Waal in empathie, en vertaalde dat door in het toekennen van persoonlijkheden aan… Lees verder »