Vanuit mijn ontwerpvraag kun je alle kanten op. Na 4 blaadjes volpennen, merkte ik dat ze allemaal terug te leiden zijn naar 4 onderwerpen die ook in de ontwerpvraag zelf staan en onderling invloed hebben op elkaar. 

Daar heb ik nu mijn hoofdtrails van gemaakt:

 • de digitale overheid
 • begripvol of empathie
 • verbinding of relatie
 • ik, de burger (de rol van)

Ik ben bevooroordeeld. Bij elke trail kwam ik uit op dezelfde hypothese. ‘Maar wat als we de burger meer zeggenschap geven?’ zou dat de sleutel tot het antwoord op de vraag kunnen zijn? Hoe geef je de designrol aan de burger? En wat levert dat op?

Met die vraag wil ik mijn design research starten. Mijn eerste case: studieschuld en je toekomst. De rol van de digitale overheid is in deze: de Dienst Uitvoering Onderwijs, mijn thuisbasis. De rol van de burger als ontwerper: 10 studenten CMD van de Hanzehogeschool, ieder met hun eigen (kleine of grote) studieschuld en toekomstplannen.

Eerste mapping van mijn trails

 

Show CommentsClose Comments

4 Comments

 • Hanneke Briër
  Posted oktober 3, 2018 at 1:43 pm 0Likes

  Ha Maike,

  Je bent duidelijk gewend vragen te stellen, dat doe je dan ook prima. Waar je nog iets te winnen hebt, is in het stellen van verschillende type vragen. Nu lijken veel van je vragen de start van verdiepend onderzoek te zijn, en wat minder van ontwerpend onderzoek. Misschien zie ik dat verkeerd? Het is zeker handig om binnen je mapping aan te geven hoe je bepaalde vragen denkt op te kunnen lossen, met welk type onderzoek. En wat is je startpunt? Door daar een uitspraak over te doen kun je beter voorspellen wat je nu en in de nabije toekomst wilt aanpakken, wat je echt moet ontdekken om heel specifiek verder te kunnen gaan. Probeer dit alles eens door te werken in je mapping, om te zien wat het je oplevert…

  Hanneke

  • Maike
   Posted oktober 15, 2018 at 5:56 pm 0Likes

   Hoi Hanneke, bedankt voor je feedback. Ik ben benieuwd wat je als verschil ziet tussen een vraag die om verdiepend onderzoek vraagt en een die om ontwerpend onderzoek vraagt. Dat verschil is mij soms nog wat onduidelijk.

   Ik merk inderdaad dat de vragen nog wat door elkaar heen lopen en ik ze allemaal tegelijk probeer op te pakken, haha. Het heeft ook allemaal best wel met mekaar te maken.

 • Hanneke Briër
  Posted oktober 31, 2018 at 10:40 am 0Likes

  Ha Maike,

  Voor verdiepend onderzoek duik je bronnen in: je leest boeken, kijkt documentaires, gaat in gesprek met experts. Daarmee krijg je over het algemeen heel brede kennis over onderwerpen, kennis die je kunt gebruiken om je ontwerpend onderzoek te sturen, af te bakenen of analyseren. In ontwerpend onderzoek ga je aan de hand van tools of prototypen opzoek naar antwoorden op je vragen. Daarbij ben je vaak specifieker en persoonlijker in je afbakening.
  Voorbeeld: alumnus Pierke Hulshof verdiepte zich via experts Peter Wohlleben en Frans de Waal in empathie, en vertaalde dat door in het toekennen van persoonlijkheden aan bomen. Hij ontdekte door ontwerpend onderzoek dat zijn participanten (andere ontwerpers en klanten) duurzamer omgaan met hout als ze er op die manier over nadenken. Hij vroeg hen bijvoorbeeld als ‘berk’ na te denken over het belang van een nieuwe tafel, terwijl de oude nog goed was (wil je daarvoor omgehakt worden). Of te ontwerpen vanuit het idee dat de berk een typische familieboom is, die graag bij andere berken staat. Kijk maar:
  http://pierkehulshof.nl

  Helpt dit?

  Hanneke

  • Maike
   Posted november 1, 2018 at 10:33 am 0Likes

   Hi Hanneke,

   Ja, dit helpt zeker. Ik begrijp dat je de vraag dus niet per se anders hoeft te formuleren, je pakt het beantwoorden ervan gewoon op een andere manier aan. Ik ben met een aantal vragen samen met een groep studenten ontwerpend bezig. Samen proberen we verschillende methodes uit om te kijken wat het oplevert en hoe we verder kunnen gaan. Heel leuk 🙂

   Op het gebied van verdiepend onderzoek gaat het nog alle kanten op bij mij. Ik lees nu een aantal boeken die met mijn vragen te maken hebben. Daar zal ik binnenkort ook een paar blogs aan wijden.

   Nu versterken beide aanpakken elkaar nog niet. Ik hoop dat als ik iets verder ben, het bij elkaar komt en ik naar het voorbeeld van Pierke kan zeggen ‘zo is de theorie, en zo heb ik het praktisch uitgewerkt’. Vind het een heel tof voorbeeld, thanks.

   Maike

Leave a comment