Categories
Geen onderdeel van een categorie Werken met beeld

Empathie toepassen

In vorige experimenten ontdekte ik dat je identiteit en aannames veel invloed hebben op hoe je denkt en voelt over je doelgroep. Samen met mijn collega-ontwerper Suzanne Smit bedacht ik een workshop voor collega’s om empathie concreet te maken. Wat voel je? Waar is dit op gebaseerd? Wat betekent dit voor hoe je je werk doet en hoe kun je dit eventueel veranderen?

Het komende jaar (2019) gaan we bij DUO samen met alle designers en researchers in 8 sessies door het boek This Human. Dit boek gaat over wie jij bent als ontwerper. In elke fase van human centered design (naar het principe van IDEO) neem je jezelf mee en daarmee beïnvloed je het proces. Ik las dit boek begin vorig jaar en het hielp mij reflecteren op mijn eigen waardes en overtuigingen. Ik gebruik het als spiegel voor hoe de begripvolle ambtenaar zou kunnen zijn. 

De opzet

De workshop duurde 2 uur met afwisselend theorie en praktische oefeningen. We gebruikten voor de theorie het eerste hoofdstuk uit This Human over Empathie. Suzanne vertelde hoe overtuiging, vooroordelen en aannames je observatie vertroebelen. Een aantal oefeningen uit het boek namen we over. Alle slides van de workshop zijn hier terug te vinden.

Aan het eind legden we collages die studenten uit mijn onderzoeksgroep eerder hadden gemaakt op tafel. In de collages plakten studenten hun huidige en hun gewenste studentenleven, en hun toekomstdromen. We vroegen iedereen observaties op post-its te plakken. Later wisselden we uit wat we hadden ontdekt. 

De uitkomst

Iedereen zag wat anders in de collages. Doordat er weinig context was, vulden collega’s veel in op basis van eigen aannames. De een zag in een tv een luxe-student met dure spullen, de ander noteerde ‘kijkt vast veel Netflix’. Met alle oefeningen ontstond er een tof gesprek over welke aannames we hebben en hoe die ons werk beinvloeden. Het boek This Human heeft een goede handleiding van hoe we hierover konden praten en hoe we daardoor konden veranderen. Het was bijzonder om je als team kwetsbaar op te stellen naar elkaar.